Uluslararası Sermaye ve Türkiye'de ki Kolları - Hüsnü Özyeğin Kimdir ?


Hamburgercide başlamıştı

Hüsnü Özyeğin, 1944 yılında doğdu, liseyi Robert Kolej’de tamamladı. İnşaat mühendisi olmak istiyordu. Cebinde sadece bin doları olmasına rağmen eğitim için ABD’ye gitti. Oregon State University İnşaat Bölümü’nde okurken finans konularına daha ilgili olduğunu farketti. Harvard’da master yaptı. Amerika’da öğrenimi boyunca hamburgercide bile çalıştı.
Üç yıl çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönen Özyeğin, kolejden arkadaşı M. Emin Karamehmet’ten iş teklifi aldı. 32 yaşındayken (1977) Pamukbank Genel Müdürü oldu. 1984′te yine Karamehmet’e ait Yapı Kredi Bankası’nın genel müdürlüğüne geçti.
Özyeğin, 1977-1984 yıllarında Pamukbank’ta ve 1984-1987′de de Yapı ve Kredi Bankası’nda genel müdürlük yaptı.
Hüsnü Özyeğin, 1987 yılında Yapı ve Kredi Bankası’ndan ayrılarak kendi bankası Finansbank’ı kurdu.
Fiba Şirketler Grubu bünyesinde 30′dan fazla şirketi bulunan Özyeğin, 1996 yılında satın aldığı Gima ve Endi’yi Sabancı Holding’in yüzde 40 ortak olduğu Carrefoursa’ya sattı. Özyeğin, İstanbul’daki Swissotel The Bosphorus’u Nisan 2005′te yaklaşık 100 milyon dolara de alarak turizm sektörüne adım attı.
2005 yılında Forbes’in milyarderler listesine ilk kez giren Hüsnü Özyeğin, 1 milyar dolarla 620. sırada yer aldı.

Oğlu vezneden başladı

Hüsnü Özyeğin’in oğlu Murat Özyeğin de son dönemlerde öne çıkmaya başladı. Gima’nın satış operasyonunu yürüten grubun veliahtı Murat Özyeğin de iş hayatına Finansbank şubelerinde veznede çalışarak başladı.
Bankacılık ve perakende de önemli atılımlar yapan Özyeğin, Forbes’ın yayımladığı ‘dolar milyarderleri’ listesine girdi.
Hüsnü Özyeğin, Yunanlılarla ilk ortaklığını 2000 yılında, Yunanistan’ın ünlü ailesi Marinapoulos ile Bükreş’te Marks&Spencer mağazası açarak yapmıştı. Finansbank’la birlikte Özyeğin, Yunanlılarla ikinci ortaklığını gerçekleştirdi.
Hüsnü Özyeğin, Forbes’in bu yılki listesinde de 1,5 milyar dolar servetiyle 21 milyarder Türk arasında bulunuyor.

Özyeğin’in Fiba Şirketler Grubu bünyesindeki finans şirketleri şunlar:

Finansbank, Finansbank Suisse, Banque du Bosphore, Finansbank Holland, Finansbank Russia, Finansbank Romania, Finansbank Malta, Finans Leasing, Finans Leasing Romania, Fiba Factoring Hizmetleri, Girişim Faktoring, Finansinvest, Finans Yatırım Ortaklığı, Finans Portföy, Finans Securities, Finans Sigorta, Fiba Holding, Fina Holding, Finans International Holding, Fiba IFSC, Finans Servicii Financiare, Finans International Leasing, Finans Credit Ipotecar, Fiba Capital Holdings ve Finans Leasing Russia.’ Fiba Grubu perakendecilik alanında Marka Mağazacılık (Marks & Spencer) Gima Romanya, Anchor Grup, Marks & Spencer Russia, diğer sektörlerde, Finans Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Yatırım, Anadolu Japan Turizm A.Ş. (Swissotel The Bosphorus, Istanbul), Anchor Retail Investments, Fiba Air ve Finans Varlık Yönetimi ile faaliyet gösteriyor.

‘Bize yine siz yönetin dediler bu güvenden gurur duyduk’

Anlaşma ile ilgili bir açıklama yapan FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Finansbank için yapılan yarışın, yalnızca daha iyi mali koşullar sunulması nedeniyle değil, Finansbank’ın yenilikçi ve atılımcı bankacılık felsefesini korumayı öngörmesi nedeniyle NBG lehine sonuçlandığını belirtti.
Özyeğin, “Türkiye’de özgün bir bankacılık anlayışı ile faaliyet gösteren Finansbank’ın bu özelliğinin uluslararası bir banka tarafından fark edilmesi ve korunmak istenmesi, bunun bir ifadesi olarak Finansbank’ın tüm üst yönetiminin görevine devam etmesinin talep edilmesi, bizim için gurur vericidir.
Yeni ortağımız, özellikle Balkanlar’daki etkin varlığı nedeniyle, hem ülkemize ve hem de Finansbank’ın ortak ve müşterilerine önemli açılımlar sağlayacaktır” dedi.

‘Çok güveniyoruz’

NBG Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoglou da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin geleceğine çok güvendiklerini belirterek, “Finansbank ile Güneydoğu Avrupa’nın en büyük bankacılık grubu olmayı hedefliyoruz. Gerek Türkiye’nin gerekse Finansbank’ın bu bölgedeki bankacılık faaliyetlerimizin geleceği açısından stratejik önemi olacağına, bu nedenle de Finansbank’ın grubumuz içinde ayrıcalıklı bir yere sahip olacağına inanıyoruz” dedi.
Arapoglu, bu anlaşmanın Türkiye ile Yunanistan arasında güçlü bir ekonomik köprü oluşturacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

‘Türkiye’nin yabancı damadı’

Yunanistan’ın en köklü bankalarından NBG’nin, Finansbank’ı satın alması Yunan basınında geniş yankı buldu.
Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Katimerini, haberi “NBG Türkiye’nin yabancı damadı oldu” başlığı ile verirken, iki ülkede de merakla izlenen ‘Yabancı Damat’ dizisinin artık banka sisteminde de gerçekleştiği yorumunu yaptı. Gazete, birkaç yıl önce gerçek dışı olarak algılanabilecek bu yatırımın iki ülke arasındaki ilişkilerin ne denli geliştiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.
NBG’nin bu yatırımla sadece Türkiye piyasasına değil Rusya ve Romanya piyasalarına da gireceğini belirten Katimerini, bununla birlikte anlaşmada bazı soru işaretlerinin olduğunu da yazdı. İki ülke arasında var olan anlaşmazlıklar ve sorunlara değinen gazete, böyle bir yatırım için gerekli olan şartların ne derece olgunlaştıklarını sorguladı. Katimerini, iki ülke kamuoyunun böyle bir gelişmeye nasıl bir tepki vereceğinin bilinmediğine de dikkat çekti.
Ethnos gazetesi ise NBG’nin teklifinin Finansbank’ın değerinin 4.5 katı olduğunu savundu. Yunan bankasının Finansbank’ı iki etapta alacağını belirten gazete, NBG’nin ilk etapta hisselerin yüzde 46’sını alacağını, daha sonra da yüzde 56′ya ulaşacağını belirtti.

NBG, Yunanistan’ın en büyük bankası, mortgage uzmanı

National Bank of Greece (NBG) Yunanistan’ın en eski ve en büyük ticari bankası. 1841′de kuruldu, 1880′den bu yana Atina’da borsaya kote durumda. Bankanın hisseleri, 1999′dan beri New York borsasında da işlem görüyor.
NBG’nin uzmanlık alanı mortgage kredisi olurken, bu alandaki en önemli adımı 1998 yılında attı. National Mortgage Bank of Greece’i bünyesine katarak konut kredilerinde yükselişe geçti.
NBG, aynı zamanda bireysel bankacılığın da Yunanistan’daki en iddialı ismi olarak biliniyor.
İştirakleriyle birlikte bir holding görünümünde olan grubun, inşaat ve turizm alanlarında da yatırımları bulunuyor. Yunan Merkez Bankası kurulmadan önce, 1928 yılına kadar, banka para basma faaliyetlerinde bulunuyordu.

Değeri 16 milyar dolar

Banka hisselerinin yüzde 74.4′ü ulusal ve uluslararası kurumsal ve bireysel yatırımcıların elinde bulunuyor.
Geri kalan hisseler ise Yunanistan’daki bazı emeklilik fonları ve kamu kurumları ile bankanın kendi iştirakleri arasında paylaşılıyor.
Piyasa değeri yaklaşık 16 milyar dolar olan NBG’nin Yunanistan’da 590 şubesi bulunurken, 1.316 ATM’si var. NBG, 12 farklı ülkede faaliyet gösteriyor.
NBG, özellikle Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz’de olmak üzere yurtdışında dinamik bir profil çiziyor.
Bankanın Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk, Sırbıstan’da da faaliyetleri var. 7 banka ve 19 finansal kurumu kontrol ediyor. NBG’nin toplam aktifleri 52.8 milyar euro düzeyinde.

En büyük Yunan sermayesi geldi

Türk - Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, Finansbank’ın satışıyla en büyük Yunan sermayesinin Türkiye’ye geldiğini söyledi.
Egeli, Yunan şirketlerinin son 4 yılda Türkiye’de 100 fazla yatırımlarının olduğunu belirtti. Bankacılık sektöründe Yunan yatırımları ise Novabank’ın 2001′de Sitebank’ı, Eurobank da 25 milyon dolara borsa aracı kurumu HC İstanbul’u satın alması ile görülmüştü.