Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Rejimin teminatı polistir” sözüyle ilgili tartışmalar sürerken, TBMM Başkanı Köksal Toptan, “Rejimin teminatı hiç şüphesiz ki halktır” dedi.
'Hukukta suistimal olmaz'
Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenlemeye dayanılarak, Genelkurmay Başkanı'nın doğrudan yargılanıp yargılanamayacağına ilişkin bir soruya, “Tartışıldığına göre kesin bir şey yok” diyen Toptan, “Suistimal olabilir mi?” sorusuna da “Hukukta suistimal olmaz” yanıtını verdi.
ETÖ demedi
12 Eylül darbesi yapıldığında bakan olan Toptan, Kanal A Tele-vizyonu'nda, artık Türkiye'de darbe olabileceğine ihtimal vermediğini kaydetti.
'Tartışıldığına göre birşey yok'
Toptan, dün TBMM'de düzenleme konusunda, “Sizin gibi izliyorum. Cumhurbaşkanı'nın kararını herkes bekliyor. Süreç işliyor” dedi.
“Bu düzenlemenin ardından Genelkurmay Başkanı'nın doğrudan yargılanabileceği ifade ediliyor. Genelkurmay Başkanı doğrudan yargılanabilir mi?” sorusuna da Toptan, “Tartışıldığına göre demek ki kesin bir şey yok. Bütüncül içinde bakmak lazım. Spesifik olarak değişen maddeyi ele alırsak orada sağlıklı sonuç çıkmayabilir. Tümünü irdelemek lazım” yanıtını verdi.
'O da bir yargı süreci'
Toptan, “Albay Dursun Çiçek'in önce tutuklanıp sonra serbest bırakılmasını nasıl değerlendirmek lazım?” sorusunu da, “O da bir yargı süreci” diye yanıtladı.
'Çok önemli bir süreç'
Kamuoyunda mahkemenin iki ayrı karar vermesinin tartışma yarattığının anımsatılması üzerine de Toptan, şunları kaydetti:
“Olabilir, tartışıyor hâkimlerimiz de. Çok önemli bir süreç. Ergenekon süreci. Ben öyle demiyorum. Yani bu sürece Ergenekon ismini veren Ergenekon savcıları, hâkimleri de değil. Birisi böyle söyledi ve böyle nitelendiriliyor şimdi.”
'Ergenekon bizim için kutsal isim'
Kanal A'da da davaya “Ergenekon” isminin verilmesinden duyduğu rahatsızlığı da dile getiren Toptan, “Ergenekon bizim için kutsal isim” ifadesini kullandı.
'Terör örgütü ibaresini kullanmıyorum, kimsede kullanamaz'
“Ergenekon terör örgütü diyor musunuz?” sorusu üzerine de Toptan, “O zaman savcılara, mahkemelere lüzum yok.
Burada ilamı keselim, altına mührü basalım. TBMM olarak 'mahkûmiyet ya da beraat kararı verdik' diyelim. O ibareyi kullanmıyorum, kimse de kullanamaz” yanıtını verdi.