Demokratik Toplum Partisi (DTP) lideri Ahmet Türk, İngiliz Kraliyet Enstitüsü Chatham House'da yaptığı konuşmada, “Bazıları PKK'yı terörist olarak görüyor, fakat bazı Kürtler öyle bakmıyor. Onlar da PKK'yı bir kahraman olarak değerlendiriyor" dedi.
Londra'daki temaslarını sürdüren ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin bazı İngiliz milletvekilleri ve hukukçularla bir araya gelen DTP lideri Ahmet Türk, bugün de ünlü İngiliz Kraliyet Enstitüsü Chatham House'da düzenlenen bir yuvarlak masa toplantısına konuşmacı olarak katıldı.
Bazıları PKK'yı terörist olarak görüyor
İngiliz ve Türk basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan DTP lideri Türk, “Bazıları PKK'yı terörist olarak görüyor fakat bazı Kürtler de öyle bakmıyor. Onlarda PKK'yı bir “kahraman olarak değerlendiriyor' şeklinde ifade etti.
PKK'nın karşısına ben çıkarım
Konuşmasında hükümetin sürekli çözümsüzlükten yana olduğunu vurgulayan Türk, "Kürt sorunu konusunda çözümsüzlüğün kaynağı kimdeyse kimden geliyorsa hep birlikte onun karşısına çıkalım. Devlet çözümsüzlük konusunda inat ediyorsa onun karşısına çıkmak lazım. Hayır çözümsüzlüğün nedeni PKK ise PKK'nın karşısına ben çıkarım" diye konuştu.
"40 milyon Kürt"
Konuşmasına Türkiye'de Kürt sorunun tarihçesini anlatarak başlayan Türk, daha önce böyle olmamasına rağmen 1924'lerde Türkiye'de Kürt kimliğini inkar eden bir mantığın ortaya çıkmaya başladığını söyleyerek, Ortadoğu'da 40 milyon nüfusu olmasına rağmen Kürtlere karşı hala inkar politikası güdüldüğünü iddia etti.
29 Kürt isyanı
Türkiye'de Kürt sorunu, 'Türkiye'de Kürt sorunu yok terör sorunu var' denilerek gözden uzak tutulmaya çalışıldığını ifade eden Türk, "İnkar ve imha politikasına rağmen Kürtler hala din ve kültürlerini yaşatma hakkını arıyor. Kürtler defalarca isyan etti. PKK isyanı ile 29 defa Kürt isyanı yaşandı. Kürtler hala kendilerini ifade etmenin mücadelesini veriyor. Demokratik siyasetin yolu Kürtlere kapatıldığı için Kürtlerin farklı şekilde örgütlendiğini görüyoruz" dedi.
Uçlaşan siyaset halkımıza büyük zarar verir
Konuşmasının soru-cevap bölümünde de İngiliz ve Türk basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Ahmet Türk, bir gazetecinin, "Bundan sonraki süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusuna, “Sorunları demokratik yöntemlerle çözecek, esas alacak bir duyarlılığa ihtiyaç var. Bu duyarlılık ortaya çıkmaz diye endişe ediyorum. Bu uçlaşan siyaset halkımıza büyük zarar verebilir" diye cevap verdi.
Başarımıza tahammül edilemiyor
29 mart seçimleri ile ilgili soruları da yanıtlayan Türk, seçimlerdeki sonucu büyük başarı ve Kürtlerin demokrasi ile buluşması olarak değerlendirerek, "56 olan belediye sayısını 99 belediyeye çıkardık. Kürtlerin demokrasi ile olan bu buluşmasını şans olarak değerlendirdik ancak gördük ki başarımız tahammül edilemiyor. DTP seçimlerde güçlü çıkınca, PKK açıklama yaptı, silahları susuturacağını ilan etti . Türkiye'de Kürtlerin tek talebi adil yaşam" dedi.
Bundan sonraki süreç nasıl olacak sorularına ise Türk, "Kürt sorunu olmasaydı PKK olmazdı. PKK demokratik siyasetin içinde olurdu. Nevruz zamanında halkı gezdik birçok kişinin PKK'ya sempati beslediğini gördük. Çözümsüzlüğün sorunu PKK değil. PKK ve Öcalan bile demokratik bir çözüm olacaksa devreye gireriz diyor. Türk devleti Kürt halkının bir statüye kavuşmasından korkuyor. Kürt sorunun çözümü Türk halkı için de iyi olacaktır" cevabını verdi.
"Erdoğan askerle birleşti"
Konuşmasının sonununda Türk devletinin Kürt sorununu çözmek istemediğini herkes görmeye başladığını iddia eden Türk, ayrıca bir soru üzerine AB konusuna da değindi.
Türk, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda geri adım atmasının askeri etkinliğin devamı anlamına geleceğini ifade etti.
İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian muhabirinin, "Başbakan Erdoğan ordu gibi mi oldu? Sizce esnek bir politikacı mı?" sorusuna Türk, "Sayın Erdoğan başlangıçta Kürtlere sığınacak bir liman inancı verdi ancak daha sonra partisinin kapatılması gündeme gelince tekrar askerle anlaştı ve Kürtlere karşı yine 'ya sev ya terk et' mesajı verdi. Bu da Erdoğan'ın tekrar askerle birleştiğini gösterdi' şeklinde konuştu.
Chatham House gibi düşüncelerin üretildiği bir merkezde fikirlerini aktarmaktan mutluluk duyduğunu belirten Türk, " Sayın Başbakan ve Barzani'nin konuşma yaptığı bir mekanda ben de düşüncelerimi aktarma fırsatı bulduğum için çok mutlu oldum" dedi .
DTP lideri Türk'ün Londra'daki temaslarının ardından Çarşamba günü Türkiye'ye dönmesi bekleniyor