SUNİ OLARAK YARATILAN AÇLIK
Holodomor ya da Ukrayna Kırımı, 1932–1933 arasında, Stalin döneminin Sovyetler Birliği'nde, şimdiki Ukrayna ve Rusya'nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle 5-10 milyon insanın yok olduğu olaylara verilen addır.
Hala tartışma konusu. Ukrayna Rusya'yı, Rusya, Ukrayna'yı suçluyor. Rusya Devlet Başkanı Medvedev, geçtiğimiz günlerde Ukrayna'nın bu konuyu Rusya'ya karşı kullanmakla suçladı.
Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler'e "Holodomor'u tartışmaya açma" talebi ise geri çevrildi. Ukrayna, Birleşmiş Milletler'i, Rusya'nın tezlerini desteklemekle suçladı.
ARŞİVDEKİ BELGELER AÇIKLANMIYOR
Holodomor'un yer aldığı Sovyet arşivlerindeki belgeler açıklanmıyor. Bu nedenle ölü sayısı kesin olarak belirlenemiyor. Ancak Ukrayna nüfusunun dörtte birinin o dönemde hayatını kaybettiği düşünülüyor.
Holodomor'un sebeplerinden en önemlisi, Sovyet döneminin uygulamaya çalıştığı ekonomik ve sosyal politikalardır. Özellikte kooperatif tarım uygulamalarını kabul etmeyen Ukrayna köylüsü zorlamalar karşısında tarım üretiminden vaz geçerek, üretimi durdurmuştur.
Durumun gidişatını önceden kestirebilecek olan dönemin yöneticileri, "anti-kolhoz" hareketin yayılmasını önlemek amacıyla, sorunu hafifletecek önlemler almaktan kaçınmış ve bir nevi bölgede diğer direnişçi köylülerce ibret alınabilecek bir olay çıkarmak istemiştir.
KAÇMAK İSTEYENLERİN BÖLGEDEN GİTMESİ YASAKLANDI
Açlığın en tepeye ulaştığı dönemde dahi, Sovyet yönetimi, 1932'de 1,7 milyon ton, 1933'te 1,84 milyon ton tahıl ihraç etmiştir. Bölgede artan açlıktan kaçmak isteyenlerin başka bölgelere gitmesine engel olunarak, katliama seyirci kalınmıştır. O dönemde kıtlık haberleri mümkün olduğunca sansürlenerek dünyanın dikkatinden saklanmıştır.