TBMM'den perşembe gecesi geçen ve askerlere sivil mahkemelerin yolunu açan Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki yeni düzenlemeyle ilgili tartışmalar devam ediyor.
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, NTV'ye yaptığı açılamada, muhalefetin onayının alındığı değişiklikte, tartışılan düzenlemenin olmadığını ve gece yarııs operasyonuyla bunun Meclis'ten geçirildiğini söyledi.
Mengü, CHP olarak veya başka yollardan konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınması durumunda da tek bir şeyin gerçekleşeceğini söyledi: Bozulur...
Mengü'nün açıklamaları şöyle:
Yasanın görüşüldüğü günün sabahı gündemde bu ceza kanunu yoktu. Adalet Bakanı, Grup Başkenvekilimiz ile görüşüyor ve 'Yurt dışına çıkıyorum. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde bunu gündeme alabilir miyiz?' diyor. Daha önce komisyonda görüşüldüğü için bizim de hazırlıklı olduğumuz bir konuydu.
Bazı taleplerimiz vardı; 9. maddenin çıkartılması gibi ve bunu yaptılar. Bu bakımdan yasanın Genel Kurul'a indiği şekline bir itiraz yok. Ama Adalet Bakanı bir şeyi saptırıyor. Biz önergeyi gece 01.30'da bir - bir buçuk dakika içinde gördük. Önergenin, bize daha önce verilmesi ve mutabakata varılması söz konusu değil. Meclis Başkanı doğru söylüyor; gündeme alınması mutabakatla olmuştur. Ancak söz konusu önerge de bir mutabakat söz konusu değildir. Kendilerini çok zeki zannederek bir hukuk oyunu oynadılar.
Bu iş bununla da bitmiyor. Askeri savcılığın 'kağıt parçası' dediği belgedeki albayı sivil mahkemede yargılayabilmenin çabasıdır bu. Bu yasa gündeme geldiği zaman ortada bir tartışma yoktu. Adalet Bakanlığı bürokratlarının da oyuncağı olarak, gece yarısı, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 250. Maddesi'nin 3. fıkrasında, bir kelime değişikliği ile kapsamını genişlettiler.
Başka bir değişiklik daha var; yürümekte, görülmekte olan davalar sivil mahkemelere gider. Bakıldığında bu Anayasa'nın 145.ve 37. maddelerine aykırı. Böyle bir şey yapacaksanız dört başı mamur yaparsınız. Bu Annayasa'ya aykırı ise Anayasa'yı değiştirin. Bu Askeri Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 11. ve 12. maddeleriyle de çelişki yaratıyor. Hangi kanun geçerli; özel kanun mu genel kanun mu?
Bu onların zannettiği gibi 'Albay Çiçek sivil mahkemede yargılanacak şeklinde' de değil; karmakarışık bir durum. Gece yarısı operasyonuyla kendinizi zeki zannederek böyle bir şey yaparsanız hukuku katledersiniz.
"ANAYASA MAHKEMESİ BOZAR"
Mengü, bu düzenlemenin ne gibi gibi sonuçları olacağı konusunda, "Ben doğrudan yetkili değilim. Ama, Anayasa Mahkemesi'ne gider mi gitmez mi grupta tartışalacaktır. Bir askeri mahkemede görülmekte olan davanın sanıklarından birinin talebi üzerine yetkili mahkeme de Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir. Bir şekilde Anayasa Mahkemesi'ne giderse ne olur derseniz, 'bozar' derim.
AKP'liler, 'Her kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götürüyorsunuz' diyor. Hiçbir kanunu doğru düzgün yapmıyorsunuz ki!. Bunlar prensip olarak hiçbir anlaşmaya uymazlar ama hiçbir anlaşmaya. Grup Başkanvekillerinin imzası olan belgeyi dahi inkar ettiler. Bizim açımızdan aslında bunlarla hiçbir konuyu görüşmemek lazım. Ama maalesef demokrasi için de yaşıyorsanız, görüşüyorsunuz.
'Adalet Bakanı yurt dışında sıkıntıya girmesin, zaten geçmesi gereken bir kanun tasarısı var' diyerek; iyi niyetle gündeme alınmasına sıcak bakıp, yardımcı olmaya çalışıyorsunuz ama onlar, kendilerince basit ufak ayak oyunları yapıyorlar" şeklinde konuştu.