Emniyet: Bizim de kayıp silah ve mühimmatımız yok

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 29 Nisan'da yaptığı İletişim Toplantısı'nda ''Ergenekon kazılarında bulunan silah ve mühimmat bize ait değil" demesinin ardından Emniyet yetkilileri de, "Bizim de kayıp silah ve mühimmatımız yok” açıklamasını yaptı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, "toprak altından çıkarılan silah ve mühimmatlar bize ait değil" demesinden sonra gözler benzer mühimmatın bulunduğu Emniyet Genel Müdürlüğü'ne çevrildi.

Emniyet yetkilileri, “hurriyet.com.tr”ye yaptıkları açıklamada soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarının ya da mahkemenin talip etmesi halinde buna cevap verebileceklerini, kendi depolarında da silah ve mühimmatın denetiminin sıkı bir biçimde yapıldığını, kendilerinin de bir kayıplarının olmadığını söylediler.

Emniyet'in Ankara'da bulunan ana deposu ile illerde bulunan depolarında her yıl sayım yapıldığını, genel ve özel denetimlerde de bu konu üzerinde hassasiyetle durulduğunu kaydeden yetkililer, ayrıca personelin değişiminde de silah ve mühimmatın sayım sonrası kişiye zimmetlendiğini söylediler.

Malzemelerin bir kısmı MKE yapımı



Lav silahı, el bombaları, roketatar, eğitimlerde kullanılan "hakem bombası" gibi mühimmatın Emniyet'in özel harekat dairesine bağlı şubelerinde bulunduğunu, terörün yaygın olduğu 1992 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından da kendilerine silah ve mühimmat takviyesi yapıldığını kaydeden yetkililer şunları söyledi:

"Silah ve mühimmat bir dönem Genelkurmay ile Emniyet arasında sorun oldu. Genelkurmay verdiği silah ve mühimmatın tamamını istedi. Yapılan görüşmeler sonunda bunlardan havanlar ile Lancher'leri iade ettik. Diğer silah ve mühimmat ise Emniyet'te kaldı. Ayrıca ihtiyaç halinde MKE'den silah ve mühimmat alımı yapılıyor."

Lav silahı, el bombalarının kafile numarasının yanı sıra bunların fünye ve maşa numaralarının bulunduğunu, MKE'nin faturalarında hangi maşa numaralı el bombalarının hangi kafile numaralı el bombaları için verildiğinin fatura bilgileriyle de ortaya çıkarılabileceği belirtildi.

CHP'li Atilla Kart'tan silah ve mühimmat sorusu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Genelkurmay Başkanı'nın kazılarda bulunan silah ve mühimmatın kendilerine ait olmadığını, 1998 yılından bu yana da toprak altında gömülü silahlarının olmadığını açıkladığını hatırlattı. Kart, bulunan silah ve mühimmatlar konusunda İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a sorular yöneltti.

Poyrazköy'de soruşturma kapsamında bulunan lavlarla ilgili kafile ve stok numaralarının SAT Komutanlığının envanterinde olmadığının Genelkurmay Başkanı tarafından açıklandığını, el bombası olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) intikal edenin 10 katının Emniyet'e intikal ettiğini de ifade ettiğini hatırlattı.

Kart, "Genelkurmay Başkanı'nın bu açıklaması geciken bir açıklama olmakla birlikte endişe ve eleştirilerimizi doğrulaması bakımından son derece önemli bir tespit niteliğindedir. Emniyet'in konuyla ilgili olarak ivedi bir şekilde kamuoyunu bilgilendirmesi zorunluluğu vardır. Elbette soruşturmayı sürdüren Savcılık Makamının da artık görmezden gelemeyeceği bir vaka söz konusudur" dedi.

Kart, TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a şu soruları yöneltti:

- Emniyet bünyesinde mevcut olan lav, havan, el bombaları vb silah ve mühimmatın envanter durumu nedir? Envanter kaybı nedir?

- Genelkurmay konuyla ilgili olarak somut açıklama yaptığı halde Emniyet neden suskun kalmaktadır? Bu konuda kamuoyu ivedi olarak bilgilendirilmeyecek midir?

- Bu bilgilendirmenin tatminkar bir şekilde yapılmaması, Ergenekon olarak adlandırılan soruşturmanın güvenirliliği ve sıhhatı konusunda mevcut olan endişeleri daha da kalıcı hale getirmez mi? Hükümet'in bu soruşturmaya iştirak ettiği ve yönlendirdiği yönündeki iddia ve eleştirilerimizi doğrulamaz mı?