Fetullah Gülen’den Sınır Ötesi Operasyon !!

Uzun bir süredir K.Irak’ta faaliyet yürüten Gülen Cemaati’nin, şimdi de üniversite ve basın yayın kurumları oluşturmak üzere kapsamlı bir çalışma başlattığı öğrenildi.

Cemaatin yetkilileri bu amaçla Kürt Hükümeti Kültür Bakanı Felakeddin Sabur Hamud ve hükümetin medya alanındaki etkili isimlerinden Şero Qadır ile bir görüşme gerçekleştirdiler.

Edinilen bilgilere göre, Gülen’in K.Irak’ta kurmak istediği üniversite için Hewlêr ve Süleymaniye’de iki ayrı yer üzerinde duruluyor. Bu amaçla da K.Irak Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin yardımcılığını yapan Kusret Resul ve yine Barzani’nin özel Ofis Müdürü Dr. Abdulselam ile görüşmeler yapıldığı kaydediliyor. Şimdilik 700 öğrenci kapasiteli olması planlanan üniversite için cemaat yetkilileri öğretim üyesi kadrosu oluşturmak ve şimdiden öğrenci kaydetmek amacıyla da çalışmalar yapıyorlar. Bu çerçevede özellikle Türkmen öğretim görevlileri ile de görüşmeler yapılıyor, söz konusu öğrenci kadrolarının da şimdiden kayıtlarla dolduğu, öğrenci talebinin de özellikle bölge hükümetindeki yetkililerinin çocukları olduğu belirtildi.

SAĞLIK ALANINDA YENI YATIRIMLAR

Gülen Cemaatinin K.Irak’taki yatırımları çerçevesinde sağlık alanında da önemli yatırımlar gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde Hewlêr’de Özel Sema hastanesini açan cemaat, burada göz kliniklerinin yanı sıra dahili hastalıklar servislerini de kurdu. Bu hastanede cemaatin kurumlarında görev yapan öğretmen, memur ve öğrencilere bedava sağlık hizmeti verilirken, cemaate yakın kişilere de yüzde 50 indirim yapılıyor.

PARA TRANSFERLERI SAĞLAMA BAĞLANDI

Bu arada Gülen Cemaatinin finansal kurumlarından biri olduğu bilinen Atasoy Kuyumculuk’un da geçtiğimiz yıl K.Irak’ta şubeler açmaya başlamasının da buradaki cemaat yatırımlarının finansmanına dönük olduğu belirtiliyor. Hewlêr’de ilk şubesini açan Atasay Kuyumculuk, resmi açılış ruhsatını almak konusunda da önemli sorunlar yaşadı. Yakın geçmişte hükümetle ilişkiler ile bu sorunun çözülmesi sonrasında, Irak ve Türkiye arasındaki para transferinde bu kurumun önemli bir işlevi yerine getirdiği belirtiliyor. Iraklı bazı yetkililer, bu kurumun, Irak’tan Gülen cemaatinin elde ettiği finansal kaynakları Türkiye ve başka ülkelere transfer ettiğine dikkat çekiyorlar.

GÜLEN CEMAATININ IRAK’TAKİ BAZI FAALİYETLERİ

Fetullah Gülen cemaati, ilk olarak 1994 yılında başlattıkları K.Irak’taki eğitim kurumları kurma çalışmalarını her geçen gün büyütüyor. Buradaki okul sayısını hızla artıran cemaat, Özellikle Irak’taki eğitimin merkezi durumunda olan Hewlêr, Süleymaniye ve Kerkük’te yoğunlaşıyor. Cemaatin K.Irak’ta bilinen bazı eğitim kurumları şunlar:

Hewlêr:
-Fezalar Eğitim Kurumları
-Işık Dil Merkezi
-Işık Ilköğretim Okulu
-Nilüfer Kız Koleji
-Işık Erkek Koleji

Süleymaniye:
-Süleymaniye Kız Koleji
-Selahattin Eyyubi Erkek Koleji
-Selahaddin Eyyubi Dil Merkezi

Gülen cemaatinin Kerkük’te de bir okulu ve bir dil merkezi bulunuyor. Bu kapsamda söz konusu üç kentte farklı disiplinleri bir araya toplayan eğitim kurumları içerisinde dil merkezleri, kolejler ve ilköğretim okulları dikkat çekiyor. Bu okullara ilginin yüksek olması da, bu kurumlarda İngilizce eğitim verildiğinin belirtilmesi etkili oluyor. Bu nedenle bölgenin önde gelen iş adamları ve hükümet yetkililerinin çocukları okullardaki kayıtlarda öncelik alıyorlar. Gülen Cemaatinin bu okullarında, İngilizce, Türkçe, Arapça ve Kürtçenin Sorani lehçelerinde dersler veriliyor.

ASYA GÜLEN’E TEPKİLİ, KÜRTLER İTİBAR EDİYOR

Fetullah Gülen cemaatinin Türk-İslam sentezli ideolojik yayılmacılığı başlattığı ilk bölge Asya idi. Türkî cumhuriyetler ve Rusya’da başlatılan bu faaliyetler, daha sonra bölge ülkeleri tarafından kuşkuyla karşılandı ve bazı ülkeler bu faaliyetleri yasakladı. Örneğin 1999 ve 2000 yıllarında Gülen cemaatinin Özbekistan’daki okulları kapatılmıştı. Bu kapamada, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’a düzenlenen suikastın bizzat Gülen okullarında görev yapan kişilerce düzenlendiği iddiası belirleyici olmuştu. Bu iddiaların araştırılması sonucu okulları kapatılan ve çalışanları sınır dışı edilen Gülen Cemaatine Rusya da eskisi gibi sıcak bakmamaya başladı.

Rus Güvenlik Servisi’nin yaptığı çalışmalarda, Rusya’da okul kuran dernek ve vakıfların CIA ile bağlantıları bulunduğu ve istihbarat faaliyetlerinin yanı sıra, bulundukları alanlarda ideolojik çalışmalar içinde oldukları ortaya çıkartılmıştı. Bunun üzerine Rus hükümeti de Gülen Cemaatine karşı benzer bir yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Ancak 1994 yılında K.Irak’ta başlatılan Gülen Cemaati faaliyetleri, halen bölge yönetimi tarafından da önemli bir risk olarak görülmüyor. Cemaat okullarında İngilizce eğitim verilmesi, öğrencilerin Türkiye’ye gönderilmesi ve seçkin olanakların sağlanması bunda etkili oluyor. Bölge hükümetinde yetkili kişilerin çocuklarının bu okullarda yer alması da yasal zeminde cemaatin etkili kişilerle kurduğu ilişkileri güçlendiriyor ve yaptırımlarla karşılaşma riskini azaltıyor.

Bu haberlerden çıkardığımız sonuç ise şu oluyor: Türk Ordusu’nun K.Irak’a girmesi Gülen cemaatinin bölgedeki çıkarlarını yerle bir edecek ve hedeflerine ulaşmada büyük bir deprem yaratacak. Fetullah Gülen’e ait bütün radyoların, televizyonların, gazete ve dergilerin neden bangır bangır “K.IRAK’A GİRİLMESİN” propagandası yaptığı şimdi daha iyi anlaşılıyor…

http://www.irtica.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1107&Itemid=66