Filistin liderinden Rumlara destek

Beraberindeki bir heyetle resmi davetli olarak Güney Kıbrıs'a gelen Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas'la görüştü. İki lider kendi ifadeleriyle işgalin sona erdirilmesi için ortak mücadele edeceklerini söyledi.

Rum halkına minettarım
Görüşmeden sonra yapılan ortak açıklamada Hristofyas, Filistin Yönetimi'nin Rum halkının “mücadelesine” verdiği destekten ötürü minnettar olduklarını söyledi. Rum tezlerini İslam Konferansı Örgütü'nde savunduğu için Mahmud Abbas'a ayrıca teşekkür eden Hristofyas, Ramallah'ta Rum temsilciliği açılacağını, Filistin'le ekonomi, turizm ve eğitim alanlarında ikili anlaşmaların hayata geçirleceğini açıkladı.

Hristofyas, “her iki tarafça uzlaşılan ilkeler temelinde, Filistin halkının cefasına son vermek ve Filistin'in kalbinde bulunduğu Ortadoğu sorununa barışçıl bir çözüm getirmek için yeniden yaratıcı bir diyaloğun başlamasını istiyoruz” dedi.

Hristofyas, Güney Kıbrıs'ın, Filistin halkının haklarıyla ilgili BM Komitesi üyeliğini sürdüreceğini, AB içerisinde de Filistinli “kardeşlerinin” davasını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Mahmud Abbas ise, Güney Kıbrıs'ın Filistin halkının haklarının geri alınması, iki devletli bir çözüm çerçevesinde, başkenti Doğu Kudüs olacak bağımsız bir Filistin devleti kurulması mücadelesine verdiği istikrarlı destek için Hristofyas'a teşekkür etti.

Çıtamızı yükselttik
Güney Kıbrıs'ın, Ortadoğu sorununda kendilerine verdiği desteğin İsrail'le müzakere çabalarında elini güçlendirdiğine işaret eden Abbas, “Filistin toprakları içinde, Ramallah'ta temsilcilik açma kararınız bizi ziyadesiyle memnun etti, aynı zamanda bize, aramızdaki ilişkileri daha da pekiştirme gücü verdi ve haklarımız için verdiğimiz mücadelenin çıtasını yükseltti” dedi.