Herkesin dokunulmazlığı var

TBMM Başkanı Köksal Toptan, askere sivil yargı yolu açan düzenleme kapsamında Genelkurmay Başkanı'nın doğrudan yargılanabileceği iddialarına ilişkin olarak, "Kesin bir şey yok. Meseleye çok bütüncül içinde bakmak lazım. Bu değişen maddeyi spesifik olarak ele alırsak oradan sağlıklı sonuç çıkmayabilir. Tümünü tartışmak lazım, şu anda kamuoyunun yaptığı budur" dedi. Toptan, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in tahliyesiyle ilgili olarak da, "Bu bir yargı süreci, bu kararlara saygı göstermek ve elbette eleştirileri de doğal karşılamak lazım. Hakim ve savcılar çok önemli bir iş yapıyorlar. Bunun için günlük tartışmanın odağında mahkemeleri tutmamak lazım" diye konuştu.

Vefat eden eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Turgut için TBMM'de tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Köksal Toptan, eski bakanlar, milletvekilleri ve Turgut ailesi katıldı.

Doğal karşılamak lazım
Toptan, cenaze töreninde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Toptan, askere sivil yargı yolu açan düzenlemeye ilişkin soruya, "Süreci hep beraber izliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın vereceği kararı herkes bekliyor. Tartışmalar yapılıyor, bunu doğal karşılamak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Toptan, düzenleme çerçevesinde Genelkurmay Başkanı'nın doğrudan sivil mahkemede yargılanacağı iddialarının hatırlatılması üzerine, "Kesin bir şey yok. Çok bütüncül içinde bakmak lazım. Bu değişen maddeyi spesifik olarak ele alırsak orada sağlıklı sonuç çıkmayabilir. Tümünü tartışmak lazım, şu anda kamuoyunun yaptığı budur" karşılığını verdi.

Suiistimale açık mı
Toptan, bir gazetecinin "Düzenleme suiistimale açık mı?" sorusuna, "Hukukta suiistimal olmaz çünkü hukukta çok uzun bir süreç var. Yerel mahkeme, Yargıtay, AİHM var. Yanlışlık olabilir, hatalı karar verilebilir, bunu düzeltmenin pek çok yolu var" yanıtını verdi.

Ergenekon süreci çok önemli süreç
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in tahliye edilmesinin ardından yaşanan tartışmaların hatırlatılması üzerine ise Toptan, "Bu bir yargı süreci, bu kararlara saygı göstermek ve elbette eleştirileri de doğal karşılamak lazım. Hakimlerimiz tartışıyor. Ergenekon süreci çok önemli süreç. Bu sürece Ergenekon ismini veren savcı ve hakimler değil, biri söyledi, öyle nitelendiriliyor. Hakim ve savcılar çok önemli bir iş yapıyorlar. Bunun için günlük tartışmanın odağında mahkemeleri tutmamak lazım" şeklinde konuştu.

Herkesin dokunulmazlığı var
Genelkurmay Başkanı'nın doğrudan yargılanabileceği iddiaları kapsamında memura verilen yargı izninin söz konusu olup olmayacağı sorusuna Toptan, "Pek çok konuşmamda ben 'Türkiye'de odacılar ve çaycılardan başka herkesin dokunulmazlığı var' demiştim. Türkiye dokunulmazlığı tartışırken bunun tamamını masanın üzerine yatırması lazım, ben olaya öyle bakıyorum" yanıtını verdi.