300 milyar dolarlık projenin verileri çalındı. F-35 pilotları tehlikede

Bilgisayar korsanları, Türkiye'nin de ortak olduğu “Müşterek Saldırı Uçağı” F-35 projesinin bilgisayarlarına Türkiye'den sızarak terrabyte'larca veri çaldı. F-35 pilotlarını tehlikeye düşürebilecek korsanlığın baş şüphelisi Çin.

TÜRKİYE'DEN SIZMIŞLAR
Türkiye'nin ortakları arasında yer aldığı Amerikan Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 300 milyar dolar bütçeli dev “Joint Strike Fighter-JSF” (Müşterek Saldırı Uçağı ya da F-35 Şimşek II) adlı savaş uçağı projesine bilgisayar korsanlarının Türkiye'den sızarak bilgileri çaldığı ortaya çıktı.

Amerikan “The Wall Street Journal” gazetesi, korsanların JSF'nin elektronik sistemlerine ait birkaç terrabyte'lık veriyi kopyalamayı başardığını ve böylelikle hasım ülkelerin bu son derece sofistike uçaklara karşı üstün savunma sistemleri geliştirilmesinin mümkün olabileceğini bildirdi. Gazete, projeye korsan sızmalarından en az birinin Türkiye'de gerçekleştiğini, bir başka sızmanın da yine ABD'nin müttefiki bir ülkede meydana geldiğini kaydetti.

BİLGİLERİ ÇALMIŞLAR
Gazeteye bilgi veren konuyla ilgili şimdiki ve eski hükümet yetkilileri, son zamanlarda ABD Hava Kuvvetleri'nin hava trafik kontrol sistemlerine yönelik saldırılar da yapıldığını belirttiler. JSF'ye yönelik online saldırıda ise korsanlar, uçağın dizaynı, elektronik sistemleri ve performans istatistikleriyle ilgili bilgilere ilgi gösterdi ve topladıkları bilgileri çaldı.

Kaynaklara göre, online saldırılar son 6 ayda yoğunlaştı. Amerikan karşı casusluk Şefi Joel Brenner, saldırılarla ilgili yaptığı uyarıda, olası tehlikenin boyutunu, “pilotlar radarlarına güvenemeyecek” şeklinde ifade etti.

SUÇLAMALAR SOĞUK SAVAŞ ÜRÜNÜ
Savaş uçağıyla ilgili bilgilerin önemli bir bölümünü çaldıkları tahmin edilen korsanlar, uçuş kontrol sistemleri ve sensörler gibi en hayati ve hassas bölümlere ulaşamadı, çünkü bu bilgiler internete bağlı olmayan bilgisayarlarda stoklandı.
Eski bir ABD'li yetkili, saldırıların Çin'den kaynaklanmış olabileceğini açıkladı. Internet Protokolü IP adresi üzerinden yapılan parmak izi taraması Çin'i gösterdi. Pentagon geçen ay yayımladığı bir raporda, Çin ordusunun online savaş teknikleri konusunda sürekli gelişme gösterdiğine dikkat çekti. Buna karşılık Çin, her türlü siber suça karşı olduğunu belirterek ABD'nin suçlamalarının Soğuk Savaş ürünü olduğunu savundu.

ABD'nin, siber güvenliğinden sorumlu bir kuruluşu bulunmuyor. Bu nedenle Başkan Barack Obama yönetiminin Beyaz Saray'da önemli bilgisayar ağlarının güvenliğinden sorumlu üst düzey bir makam oluşturması bekleniyor.

TÜRKİYE 116 ADET ALACAK
Amerikan Lockheed Martin ve Northrop Grumman'ın yanı sıra İngiliz BAE Systems tarafından geliştirilen Müşterek Saldırı Uçağı (F-35) projesinde, uçağın birincil müşterisi ve destekçisi ABD'nin dışında İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve Türkiye de yer alıyor. Projeye 2002'de yedinci uluslararası ortak olarak katılan Türkiye, 11 milyar dolar ödeme taahhüdüyle 116 adet F-35A siparişi verdi. Projede yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş., önümüzdeki yıllarda dünyanın bir numaralı avcı uçağı olması hedeflenen F-35'in gövdesinin yapımına katkıda bulunacak.