Yüz binlerce Türk’ü de ansaydın

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama’nın 1915’teki sözde Ermeni soykırımıyla ilgili açıklaması için, "Hayatını kaybeden yüz binlerce Türk ve Müslüman’ın da acısını paylaşsaydı" dedi.

Gül, "Avrupa İçin Doğalgaz: Güvenlik ve Ortaklık" başlıklı enerji zirvesi için bulunduğu Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gazetecilere özetle şunları söyledi:

Siyasetçi karar veremez

"Obama’nın açıklamasında katılmadığım yönler var. 1915 yılında yüz binlerce Türk ve Müslüman hayatını kaybetmiştir. Dolayısıyla hayatını kaybeden herkesin acısının paylaşılması gerekir. Tarihi olaylara siyasiler ve devlet adamlarının karar vermesi mümkün değildir. Obama’nın Türkiye ziyaretinde düzenlediğimiz ortak basın toplantısında bu yöndeki görüşlerimi geniş biçimde anlattım.

Artık geleceğe bakalım

Şimdi geleceğe bakmak lazım. Gelecek için, bugünlerde bazı çevrelerce farklı yerlere çekilebilir ama yapılan diplomasiye fırsat vermek gerekir. Yapılanlar bütün bölgenin çıkarı için yapılan çalışmalardır. Bütün bu çalışmaları bölgeyle ve bu konuyla ilgili ülkelerin desteklediğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Bütün bu sorunları çözmek için sadece Türkiye ile Ermenistan arasında değil, Ermenistan ile Azerbaycan arasında ve bölgenin bütün konularını çözmek için ilgili herkesin gayretlerini birkaç misli artırması gerekir ki o ilk defa oldu.

Herkes dikkat etmeli

Buna herkesin dikkat etmesini özellikle isterim. Ortada ilk defa bir büyük gayret var. Rölantide giden çalışmalar, adeta birkaç misli hızlanmış vaziyette. En üst seviyede herkes bu problemlerin çözümüne yapıcı katkıda bulunmak için devreye girmiş vaziyette. Problemler derken, bütün bölgenin problemlerini kastettiğim anlaşılıyordur. Ümit ederim ki bütün sorunlar çözülür ve bu bölgede herkes daha fazla iş birliği içerisinde olur."