Yandaş medya sordu: Sizin Ergenekon konusunda yaklaşımız nedir?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda “İletişim Toplantısı”nda Başbuğ'un konuşmasının ardından soru cevap ksımına geçildi.

İlk soru Uğur Dündar'dan geldi. Dündar Poyrazköy'de bulunan mühimmat Emniyet Genel Müdürlüğüne verilenlerden olabilir mi bu konuda bir araştırmanız var mı?

Başbuğ: "Poyrazköy'deki mühimmatla ilgili olarak net dökümler yok ama dolu lavlardan biri sat komutanlığı envanterinde değil" dedi.

STAR'IN YAYIN YÖNETMENİNE ERGENEKON FIRÇASI
Mustafa Karaalioğlu:
Ergenekon iddianamesinde Eski TSK personeliyle ilgili iddialar var. Özkök bu konuda ifade verdi. Kamuoyunda herkesin bir kanaati var. Sizin yaklaşımız nedir.

Başbuğ: İsim zikrediyorsunuz. Bu yanlış. Dava ile ilgili özel isim olmadığı yönünde mahkemenin kararı var. Bu davanıjn özel isimle anılmayacağı yönünde mahkeme kararı var. Hukuk devletiyiz, saygı göstereceğiz. İşimize gelince evet, işimize gelmeyince hayır. Hatırlıyorsunuz Harp akademilerinde yaptığım konuşmada biz TSK olarak demokratik rejime bağlıyız ve saygılıyız. Demokrasinin vazgeçilmez noktalarından bir tanesi de yargı bağımsızlığı ve hukukun sütünlüğüdür. Dolayısıyla herşeyden evvel mevcut yargı ve hukuk düzenine zarar verecek davranışlardan herkes kaçınmalı.

MASUMİYET KARİNESİ
Madem sordunuz söyleyelim. Mahkemeler kesin karar verinceye kadar herkes suçsuzdur. Bu davada masumiyet karinesine uyuluyor mu? Ben soruyorum cevap vermeyeceğim. Bu kişelere verilen moral açısından etik açısından verilen cavabı kim kapatacak. Medyaya da bu konuda çok görev düştü. Medya olarak siz de kendiniz sorgulayın.

SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ
2. konu soruşturmanın gizliliği ilkesi Türkiye'de gerçekten var mı yok mu? Örnek vermek istemiyordum ama mecbur kaldım vereceğim. Bu poyrazköy'de bulunan mühümmat bir TV'de 50 dakika gösterildi. Gösterilen BANT 10 dakikalık. Ama defalarca verildi. Bunun 50 dakika gösterilmesinin amacı nedir ben de bunu soruyorum. Soruşturma ve yargılama yapılırken kurumların sagınlığına gölge düşürülmemeli.

Türkiye her sabaha kalktığında acaba kimin ses kaydıyla karşılacağız noktasına geldi. TSK'yı ilgilendirdiği için söylüyorum. 2. iddianamede Bingöl'de meydana gelen olayla ilgili bir gizli tanık ifadesi var. Gizli tanık kimdir? Bu gizli tanığın verdiği ifadeyi koymuşsunuz ordaki ismi geçen insanlarla organik bir bağ yok. Bazı olaylar sadece gizli tanık ve itirafçılaa dayanıyor.

SORULAR
Bir gazeteci:
Emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün ifadesinin alınmasını daha sonra mı öğrendiniz?
Başbuğ: Bu soruşturma sürecinin devam edeceği anlamına geliyor. Hepimize düşen bu soruşturmanın sonucunu beklemek. Sayın Özkök, bu konuyla ilgili kendisi de ifade etti; bizden salt hukuk boyutuyla ilgili bilgi talep etti, hukuk çerçevesiyle. Biz hukuk bazında danışmanlık görevimizi yerine getirdik.

DARBE GÜNLÜKLERİ
Mehmet Ali Birand / CNN TÜRK-Kanal D:
Emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen darbe günlüklerini sordu.

F. Altaylı: Özden Örnek'ten yola çıkarsak TSK'nın darbe yapmaya yönlendirdiği iddiaları var. Siz bu konuylas ilgili bir soruşturma yaptınız mı? Ordu içinde ayrı bir çalışma var mı?

Mehmet Ali Birand'ın kazılarla ilgili “topraktan fışkırma” ifadesini kullanması üzerine Başbuğ ile Birand arasında şu diyalog yaşandı: Başbuğ: Sayın Birand, siz en duayensiniz. Fışkırma lafı doğru mu? Bu kazmayı vur, fışkıracak demek.
Birand: Peki topraktan çıkacak diyelim o zaman.
Başbuğ: Gerçekten güzel bir tabir mi?
Birand: Peki, geri aldım.
Başbuğ: Bunu kamuoyunda korku, karamsarlık haline getirmek doğru mu?
Birand: Ama başka ülkede bulunmuyor bu kadar?
Başbuğ: Ne biliyorsunuz.

Erdoğan Aktaş: TSK yıllardır terörle mücadele ediyor. Terör örgütünü Ergenekon örgütünü kurduruduğuna dair bir iddia var. Sizler terörle mücadele ederken buna yaklaşımınız bir oldu mu? Böyle birşey mümkün mü?

Soru: Silah ve mühimmatlar bulundukça halkında tepkilerini alıyoruz. Ciddi bir endişe ortaya çıkıyor. "Bu silahlarla derbe mi yapılır" diyen var. "Bu silahlarla ülkede ciddi bir kaos yaratılabilir." diyenler de var siz ne düşünüyorsunuz?

Başbuğ soruların hepsini birlikte cevaplıyor:
-TSK olarak demokratik rejime bağlıyız ve saygılıyız. TSK bünyesinde farklı düşüncede olan kimse barınamaz. Buna müsade etmeyiz. Bu konulara ilişkin olarak TSK'nın kendi bünyesinde böyle bir sorun yoktur. Böyle bir araştırma inceleme ihtiyacı da yoktur. Medyada çıkan günlükler konusu.. Bu konuyla ilgili olarak 12 nisan 2007 tarihinde Org. Büyükanıt'a bu soru soruldu. O gün demişti ki Genelkurmay başkanlığının elinde bu konuda herhangi bir belge yoktur. Basında yayınlanan türde darbe planlarına ait resmi bir belge mevcut değil. Özden Örnek de o günlüklerin kendisine ait olmadığını iddia ediyor.

-PKK terör örgütü ile ilgili bağlantı konusuna gelince genellikle gizli tanıklara dayanarak yapılan beyanlara ilişkin. Bu iddialar itirafçılara dayanıyor. 93'te Bingöl'de 33 erin şehit edilmesinin bu olayla bağlantısı nasıl kuruluyor anlamakta güçlük çekiyorum.

-Hukuk devletinde bir kurumun yargı sürecine destek vermesi mümkün değildir. Önemli olan soruşturma süreci yasalar çerçevesinde yürütülüyor mu yürütülmüyor mu? Özel yetkili mahkemelerin görev ve yetkilerini iyi anlamazsanız yanlış yorumlar yaparsınız.

GATA'DA USULSÜZLÜK İDDİALARI
- İstanbul Haydarpaşa Gata hastanesiyle ilgili iddialardan rahatsızız. Bize bu süreçle ilgili bir yetkimiz yok. GATA'ya yapılan sevklerler TSK'nın ilgisi olduğu çirkin bir iftira ve yalandır. "Bu kişiler hasta değil, GATA'ya usulsüz sevkedildirler, GATA'da yapılan tedaviler usulsüz" bu kadar yazılıyor çiziliyordur. GATA'da yapılan herşey usule uygundur. Ve bu konuda yapılan açıklamalar ahlaksızçadır.

PKK'NIN TASFİYESİ
-"PKK'nın tasviyesi için yeni birşeyler yapılmalı" dedim. TCK'nın 221. maddesi uygulanırsa dağdaki çözülmenin etkili olacağına inanıyorum. 221. madde zor bir madde. Bu maddenin daha nasıl iyi işleyebilir. Bu maddeyi nasıl daha iyi anlayabiliriz diye biz de çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda diğer bir ilave teedbir de düşünülebilir. Teslim olmayı biraz daha cazip hala getirmemiz lazım. Mutlaka topluma kazandırma merkezlerinin de kurulması gerekli. Önemli olan bu yasanın teröriste daha cazip kılacak hala getirilmesidir.

KİMSE BENDEN DTP'YLE BİRARADA BULUNMAMIZI BEKLEMESİN
-Meclis içinde olan bir siyasi grup, siyasi parti gibi görünüyor. O grubun terör örgütüyle olan bağını açıklamadığı sürece bir arada bulunmamız mümkün değil. Terör örgütüyle bir mesafe koyamıyor. Bu sabah ben 9 şehit veren bir grubun komutanıyım. Kimse benden birarada olmamızı beklemesin.

BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMİMİZDE YOK
-Bedelli askerliğe gelince Bedelli ancak fazla yükümlülük olması halinde uygulanır. 2008'den bu yana asker ihtiyacı karşılaması düşüyor. TSK ihtiyacını karşılayamazken bedelli askerlik uygulamasını düşünmemiz mümkün değil. Türkiye terörle mücadele ederken bu ortamda kimse bedelli askerliğe evet diyemez. Bunun altını çiziyorum. Biz bu durumu izah edemeyiz. Parayla askerliği biz vatandaşımıza anlatamayız.

-Cemaatler konusunda Harp Akademileri'nde yaptığım konuşmaya ekeleyeceğim bir şey yok.

Cihan haber ajansı muhabirinin helikoptere alanımamasında herhangi bir kasıt yok. Elinde bizim elimizde olduğundan farklı bir bilgi olan varsa bize ulaştırılsın. Bir hata varsa gerekeni yaparız. Ben gerektiğinde teröristi bile TSK'nın helikopteriyle taşıyorum.