Başbuğ Poyrazköy'de bulunan silahlarla ilgili açıklama yaptı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda “İletişim Toplantısı” yapıyor. Başbuğ Poyrazköy'de bulunan silahlarla ilgili açıklama yaptı.

POYRAZKÖY'DE BULUNAN SİLAHLAR
Başbuğ bir konuda açıklama yapma gereği duyuyorum dedi. İstanbul Poyrazköy'de bulunan mühimmatla ilgili bilgilendirmeye ihtiyaç var. Bu haklı bir taleptir. Bu konuda halkı bilgilendireceğiz. İlk önce silahla mühimmat arasındaki farkı ortaya koymak gerek. Silah askeri malzema olarak envartere girdikten sonra uzun süre kullanılan bir malzemedir. Bugüne kadar soruşturma sırasında 45 silah ele geçirildi. Soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan silahların hiç birisi TSK'ya ait değil. Yorumlarda silahlar ile TSK arasında bağlantı kurulmaya çalışılıyor bu doğru değil.
MÜHİMMATLARA GELİNCE..
Mühimmatlara gelince mühümmat bir kere kullanılır.Her mühimmatın üzerinde sadece kafile numarası vardır. Poyrazköy'deki kazıların birinde 5 tane boş lav silahı paketlenmiş olarak bulundu. Boş lav silahı niye gömülmüş anlamıyorum.

O ARAZİ SAVUNMA BAKANLIĞINA AİT DEĞİL
ORG. Başbuğ "Vakıf savuma bakanlığına ait değil. "dedi. Poyrazköy'deki araziye TC. vatandaşı olan herkes girebilir, yasak yok. MKE'de üretilen mühümmatın tamamı TSK envanrerine girmiyor. Bazıları Emniyet Genel Müdürlüğüne gidiyor. Burda yanlış bir anlaşılma olmasın.

TSK'NIN GÖMÜLÜ SİLAH VE MÜHİMMATI YOKTUR
1986 yılına kadar TSK'nın gömülü silah ve mühimmatı vardı. Alınan bir emirle silahlar toplatıldı ve depolara alındı. Bu ne demektir TSK'nın hiçbiryerde gömülü silah ve mühimmatı yoktur.

ARTIK STOK NUMARALARI SİLİNEMEYECEK
El bombaları ve lav silahlarına özel stok numarası verilmesi işlemine başlandı. Gizli yerlere yazmaya başladık. İsteselerde silinemeyecek. Yani kafile numarası sistemini değiştirdik. Raporlarımızda mühimmat eksiğimiz yok. Ele geçirilen mühimmatın kaynaklarından biri Irak olabilir. Mühimmatın diğer bir kaynağı iç güvenlik harekatlarından kaynaklanıyor olabilir. Mühimmat sarf belgelerinin daha üst komutanlar tarafından onaylanması uygulamasını getirdik.

MÜHİMMATIN KİMİN OLDUĞU KONUSUNDA MUHATTAP YARGIDIR
Her bulunan silah ve mühimmat konusu olduğu anda hiç gecikmeksizin her iddia üzerine askeri yargı sistemini çalıştırıyoruz. Askeri savcılar bu konuda askeri soruşturmasını açmıştır. Yarbay Dönmez hakkındaki iddialar ile ilgili askeri savcılık soruşturmasını sürdürüyor. Poyrazköyde'ki mühimmat için Kuzey deniz saha komutanlığı soruşturma yürütülüyor. Bu mühimmatın ve silahların kime ait olduğu konusunda muhattab ben değilim yargıdır. Yargıyı sabırla bekleyeceğiz. Bu olay bizi de rahatsız etmektedir. Üzerimize düşen görevleri TSK olarak yerine getirdik.