Atatürk diktatör değildi

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Mustafa Kemal Atatürk'e 'diktatör' yakıştırmasında bulunanlara sert tepki göstererek, Atatürk'ün hiçbir şeyi zorla yaptırmadığını, kendisine bir kez olsun bağırmadığını söyledi.

Adatepe, Atatürk'ün savaşa giderken ellerini açıp, "Allahım, sen milletimi esaretten koru" diye dua ettiğini anlattı.

'Hiçbir zaman Atatürk isminden istifade etmedim'
Bir dizi ziyaret ve etkinliğe katılmak üzere Mersin'e gelen Ülkü Adatepe, kentte yerel bazda yayın yapan Radyo Ülkü'de katıldığı bir programda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Adatepe, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün isminden hiçbir zaman istifade etmediğini vurgulayarak, 20 yıldan bu yana eğitim kurumlarını gezerek, Atatürk'ü öğrencilere anlatmaya çalıştığını ve hiçbir zaman da kendisini ön plana çıkartmadığını belirtti.

'Siyasete karışmayın'
Atatürk'ün "Hiçbir zaman siyasete karışmayın" şeklinde kendilerine direktiflerde bulunduğunu anlatan Adatepe, bu nedenle de kendisinin hiçbir zaman siyasetin içinde yer almadığını ve bundan sonra da almayacağının altını çizdi. Bugün Atatürk'e yönelik çirkin iftiraların atıldığını ve duvarlardan resimlerinin indirilmek istendiğini söyleyen Adatepe, "Bu insanlar bilmiyor mu ki, bu cennet vatanı onun sayesinde kurduk.

'Vatanına bu kadar bağlı bir devlet adamı daha yoktur'
Ne mutlu bize ki, böyle bir Ata'ya sahibiz. Gençlere de bir öğüdüm var; Ata'yı ruhunuzla, canınızla, kalbinizle okuyun, ders olarak değil. Vatanına, milletine bu kadar bağlı bir devlet adamı daha dünyaya gelmemiştir. Milleti de onu çok seviyor.

'Ulu önder hiçbir şeyi zorla yaptırmadı'
Birileri de 'Diktatördü' diyor. Ulu Önder hiçbir şeyi zorla yaptırmadı. Bana bir kez bile bağırmadı. O kadar güven ve sevgi verdi ki, herkes onun ne kadar sevgi dolu bir insan olduğunu biliyor. O, çok anlayışlı ve iyi bir insandı. Savaşa giderken ellerini açıp dua edermiş, 'Allahım milletime esaret gösterme' diye dualar okurmuş. Onunla ilgili iftiralar atanlar milletin vicdanında yargılanmaya mahkumdur" dedi.

'Yalnız değildi'
Can Dündar'ın yönetmenliğini üstlendiği 'Mustafa' adlı filmle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ülke Adatepe, Atatürk'ün hiçbir zaman yalnız olmadığını ve sabahlara kadar içki içmediğini söyledi. Dündar'ın "Atatürk'ün insani yönünü göstermeye çalıştık" şeklindeki açıklamalarına da tepki gösteren Adatepe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Can Dündar art niyetli'
"Eğer göstereceksen çocuk sevgisini, millet sevgisini gösterseydin. Böyle saçma sapan şeylere ne gerek vardı? Art niyetli ve saçma sapan şeyleri ortaya koydular. Herkes biraz düşünürse, bunların ne kadar yanlış olduğunu anlar. Bu filmin gösterilmesi taraftarı değilim. Bunu yakıştıramadım. Atatürk gençliğinden beri sıtma hastasıydı. Ciddi bir tedavi de görememiş. Kinin tedavisi gördü. Yan etkisi olarak karaciğer ve böbrekleri zarar görmüş. Bu kolay mı sanıyorsunuz? Kendine hiç zaman ayıramamış, yalnızca bu ülke için çalışmış."

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünden sonra maddi sorun ve sıkıntılarla boğuştuğunu ifade eden Adatepe, Atatürk'ün kendilerine servet bırakmadığını, aksine kendilerini Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve Türk halkına emanet ettiğini söyledi.

'Manevi kızı olmak bana gurur veriyor'
Adatepe, kendisine muayyen bir maaş bağlandığını ve bunun da 1938 yılından 1975 yılına kadar geçen 37 yılda sabit kaldığının altını çizerek, zor şartlar altında kolejde okuduğunu ve kimsenin kendisine yardım elini uzatmadığını, bununla birlikte de kendisinin kimseden yardım istemediğini dile getirdi. Adatepe, "Atatürk'ün manevi kızı olmak bana gurur veriyor ve bu gurur bana yetiyor" diye konuştu.

Atatürk hediyelerinden müze...
Atatürk'ün kendisine ve annesine verdiği hediyeleri 'Küçük Ülkü Müzesi' adı altında halka açmak istediğini belirten Adatepe, müzenin hayata geçirilmesi için yer tahsisi yapılması talebinde bulundu. Adatepe, Atatürk hatıralarının gelecek kuşaklara da aktarılması noktasında bu projeyi çok önemsediğini sözlerine ekledi