Melih Gökçek'e 3 yıl hapis

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında, ABD Büyükelçiliğini çevreleyen yapılaşmaya ilişkin idari yargının verdiği yürütmeyi durdurma kararına uymayarak, ''görevini kötüye kullandığı'' iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, davanın iddianamesinde, müşteki Tezcan Çakır tarafından Başsavcılığa sunulan suç duyurusu dilekçesinde, ''Atatürk Bulvarı'ndaki ABD Büyükelçiliğini çevreleyen, üzerinde araç ve yaya trafiğini engelleyen, hukuka aykırı yapılaşmanın durdurulması için Ankara 12. İdare Mahkemesinde dava açıldığının ve mahkemece yürütmenin durdurulması kararının verildiğinin'' kaydedildiği anlatıldı.

İÇİŞLERİ SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ
Suç duyurusu dilekçesinde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına 30 Mayıs 2005 tarihinde tebliğ edilmesine ve aradan 1 yıl süre geçmesine rağmen kararın uygulanmadığı, bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında soruşturma yapılarak kamu davası açılmasının talep edildiği hatırlatılan iddianamede, Başsavcılıkça, İçişleri Bakanlığından soruşturma izni istendiği, İçişleri Bakanlığının ise soruşturma izni verilmemesine karar verdiği belirtildi.

İddianamede, karara yapılan itiraz sonucu, Danıştay 1. Dairesince, ''Ankara 12. İdare Mahkemesinin 2 Mayıs 2005 gün ve 2005/495 sayılı kararının uygulanmadığının sabit olduğu tespit edildiğinden, bu kararın idareye tebliğini takip eden 30 gün içerisinde uygulamayan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığının başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olan ilgiliye isnat edilen suçu işlediği yönünde soruşturma yapılmasına yeterli delil bulunduğu anlaşıldığından, soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararın kaldırılmasına ve itirazın kabulüne'' karar verildiği kaydedildi.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
İddianamede, Melih Gökçek'in, savunmasında, ''soruşturmaya konu bariyerlerin konulması konusunda Büyükşehir Belediyesi tarafından alınmış bir karar olmadığını, bu konudaki yetkinin İl Trafik Komisyonuna ait olduğunu, yasanın değişmesiyle birlikte bu konudaki yetkinin Ulaşım Koordinasyon Merkezine geçtiğini, bu bariyerlerin kaldırılmasıyla ilgili yapılan müracaat üzerine, Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından direkler arasındaki bariyerlerin kaldırılması yönünde karar alındığını, zaten bu konudaki Ankara 12. İdare Mahkemesinin kararıyla ilgili olarak da Danıştay 8. Dairesi tarafından esastan bozma kararı verildiğini, dolayısıyla yapılan işlemde hukuka aykırılık bulunmadığını, suçlamayı kabul etmediğini ifade ettiği'' aktarıldı.

Davanın iddianamesinde, Danıştay 8. Dairesinin bozma kararının ardından yeniden yapılan yargılama sonucunda, Ankara 12. İdare Mahkemesi tarafından davanın reddine karar verildiği, ancak kararın henüz kesinleşmediği belirtildi.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA İDDİASI
Gökçek'in, Anayasa'nın 138. maddesi ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28. maddesinin bağlayıcı hükmüne rağmen yürütmeyi durdurma kararının gereğini yerine getirmediğinin sabit olduğu savunulan iddianamede, Melih Gökçek'in, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına tebliğ edilmesine rağmen Ankara 12. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararını süresinde uygulamayarak kamu zararına sebebiyet verip, ''görevi kötüye kullanma'' suçunu işlediği ileri sürüldü.

İddianamede, Gökçek'in, TCK'nın 257/1. maddesi uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve TCK'nın 53. maddesine göre ''belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması'' talep edildi.

Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin kabul edildiği ve Gökçek'in yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.