CHP'den "12 Eylül darbecileri yargılansın" atağı

"12 Eylül darbecilerini yargılayalım" sözünü "Sulu şaka" olarak değerlendiren Erdoğan'a Baykal'dan son dakika manevrası. Baykal Anayasa değişikliği için kurmaylarına talimat verdi. İki partinin önde gelenleri görüştü.

Sulu şakalara biz gelmeyiz
Genelkurmay'da hazırlandığı öne sürülen AKP'yi ve cemaati bitirme planıyla ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını eleştiren CHP Lideri Deniz Baykal, "Samimiysen gel 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının önünü aç" çağrısında bulunmuştu. Bugün Arnavutluk'a giderken soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bu çıkışı hatırlatılan Baykal'a "Bu tür sulu şakalara biz gelmeyiz. Biz ciddi yaklaşımlar bekliyoruz" yanıtını verdi.

Baykal'dan kurmaylara talimat
Erdoğan'ın bu yanıtını duyan Baykal ise ciddiyetini göstermek için kurmaylarına talimat verdi.CHP Grup Başkanvekilleri, AKP'lilerden bir randevu talep etti. Saat 13.00'de yapılan ve yaklaşık 40 dakika süren ziyarette muhalefet heyeti, Anayasa'nın geçici 15. Maddesi'nin kaldırılması için çalışma başlatılması teklifini iktidara sundu.

AKP: Tüm anayasayı değiştirelim
CHP'den saat 11.00 sularında gelen bu manevraya AKP'den jet yanıt geldi. Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, anamuhalefet partisinin girişimini "CHP önce teklif hazırlasın sonra bizden imza desteği istesin" sözleriyle değerlendirdi.

Elitaş, bir ay öncesine kadar Anayasa değişikliği için çalışan komisyona üye vermeyen bir parti olan CHP'nin bugün böyle bir girişimde bulunmasının sevindirici olduğunu söyledi.

"'Sayın Baykal, bir harfinin değişimi için bile destek vermem' sözlerinden bu noktaya gelmesi güzel" diyen Elitaş, "Ancak bizim de bir çağrımız var. 12 Eylül anlayışının hazırladığı ve halen demokrasiyi tehdit eden tüm engelleri beraber kaldıralım ve yeni bir anayasa yapalım" şekilinde konuştu.

AKP konuyu değerlendirecek
13.00'de yapılan toplantı öncesi, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay bir araya geldi.
Sühay daha sonra AKP Grup Başkanvekilleri ile görüştü. Görüşmenin ardından AKP'li Bozdağ, ''Konuyu partimizde değerlendireceğiz'' dedi. Okay ise uzun bir açıklama yaptı. İşte Okay'ın açıklamaları:

- Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasına yönelik girişimlere hazır olduğumuzu ilettik.

- AKP Grup Başkanvekili arkadaşlarımız bu yönde yetkili kurumlarıyla görüşeceklerini ve görüşme sonucunda en kısa süre içerisinde bizlere bildirecekler.

- Anayasa'nın geçici 15. maddesi, 12 Eylül hukukunu koruyan, hukuk devletinin işlemesine engel olan, hukuka ve yasama tekniğine aykırı olan ve geçici olarak anayasa'da yer alan ancak süreklilik kazanan bir maddedir.

- Bu madde hem darbeyi hem darbecileri koruyan bir maddedir. Türkiye'de sivilleştirme ve darbe iddialarının tartışıldığı bu dönemde, yasama organı parlamento kendi üzerine düşen görevi yerine getirilmelidir.

- Bu vesileyle bu sadece CHP ve CHP Genel Başkanı Baykal'ın ilk kez ifade ettiği husus değildir. Sayın Baykal, Mart 1993'te bizzat kendi imzasıyla Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını TBMM Başkanlığı'na yapmıştır. Keza 1998 tarihli CHP'nin Anayasa değişikliği tekliflerine ilişkin çalışmasında yine bu madde yer almaktadır.

- Yine Sayın Baykal'ın 2006 28 Şubat'ında yapmış olduğu söyleşide de Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştur.

Evren suskun
12 Eylül darbesinin lideri eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ise CHP'nin girişimiyle ilgili yorum yapmak istemedi. Evren şu an açıklama yapmak istemediğini söyledi.

Darbecileri kurtaran belge
12 Eylül darbesi sırasında çıkarılan 669 yasa, 90 KHK, 76 konsey kararı, Anayasa'nın geçici 15. maddesi nedeniyle yargı denetimi dışında kalıyor. Dolayısıyla o dönemde yapılan usulsüzler ve yapanlar yargılanamıyor. Dünyada Türkiye gibi darbe tecrübesi yaşamış ülkelerin bir çoğu yıllar sonra darbecilerini yargıladı ve mahkum etti.