Yeni milli sporumuz yolsuzluk

Londra'daki Türkler tarafından star gibi karşılanan Kılıçdaroğlu: "Yolsuzluk yapmak ulusal spor haline geldi"

Londra'da Türkler'in yoğunlukta yaşadığı Kuzey Londra'daki Stoke Newington mahallesine giden Kemal Kılıçdaroğlu, burada Türk esnafla tanıştı. Zaman zaman sohbet etti, çay içti. Kemal Kılıçdaroğlu'nu televizyonlardan ve gazetelerden tanıyan Londralı Türkler, kendi mahallelerinde gördükleri politikacıdan, imza alıp beraber fotoğraf çektirme yarışına girdi. Konferans sonrası ise, onunla tanışmak isteyen davetliler kürsü etrafında arbede yarattı.

Hürriyet Gazetesi'nden Ayşegül Ekinci'nin haberine göre Londra'ya gelen CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Konya milletvekili Attila Kart, Londra'da yaşayan Türkler'in büyük ilgisiyle karşılandı. ' Bağımsızlık, demokrasi ve temiz tolum' başlıklı konferans için iki günlüğüne Londra'ya gelen Kemal Kılıçdaroğlu ile Attila Kart, konferans sabahı önce Türk mahallesini gezdi.

Coşkuyla karşılandı
Londra'da Türklerle buluşan Kılıçdaroğlu, her gittiği yerde vatandaştan büyük tezahürat aldı.Türkiye'de, haksızlıkların karşısında elindeki dosyalarla çıkıp hak arayan politikacı, Londra'da da ne kadar sevildiğini görünce çok mutlu oldu. Kılıçdaroğlu: ' Türkiye'de sevildiğimi biliyordum. Ama, bu sevginin devamını Londra'da da görünce çok mutlu oldum. Halk, nerede olursa olsun ne istediğini biliyor'dedi.

Uzun süre alkışlandı
Türk mahallesinde, Londra'da yaşayan Türk vatandaşların derdini dinleyen Kılıçdaroğlu ve Kart, sık sık not tuttu. Türk mahallesinde bir Türk restorantında imam bayıldı yiyen CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, konferansın verildiği salonda bir star gibi karşılandı.Konya milletvekili Attila Kart'ın ardından, mikrofunu eline alan Kemal Kılıçdaroğlu uzun bir süre alkışlandı.

Demokrasinin tanımını yaptı
Konuşmasına, ' Konuşacağım ama içinde her şey olacak ve ne yazık ki hüzün de olacak' diye başlayan Kemal Kılıçdaoğlu, sırasıyla bağımsızlığın, demokrasinin ve temiz toplumun tanımını yaptı. Bağımsızlığın yolunun ekonomik olarak güçlü olmaktan geçtiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, ' Yolsuzluk yapmak ulusal spor haline dönüştü' dedi. Kılıçdaroğlu konuşmasına şöyle devam etti: ' Demokrasi saydam rejim demektir. Örneğin vergi öderseniz. Elektrikte, suda, havagazında, telefonda vatandaş olarak kullandığınız her şeyde bir vergi vardır. Hayatın her alanında vergi öderseniz. O zaman çağdaş demokraside, benim ödediğim vergi nereye gidiyor diye sorma hakkınız vardır. Bunu soramıyorsanız,çifte standart vardır. Demokrasi çifte standartı kanul etmez'.

İngiltere'de sahte belgededen istifa eden bakanlar Türkiye'de olmalıydı
Ahlaki zafiyetlerin olduğu yerde demokrasiden bahsedilmeyeceğini işaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, son günlerde İngiltere'de yaşanan sahte belge skandalını hatırlattı. ' İngiltere'de sahte belge gösteren bakanlar keşke Türkiye'de olsaydı, istifa etmek zorunda kalmazlardı' diyen Kılıçdaroğlu, örneklerle konuşmasına devam etti.

Avrupa'da yaşayan Türk toplumuna seslenen Kılıçdaroğlu ile Kart, tek sesli lobi oluşturma çağrısında bulundu. ' Türk lobisi güçlü olmalı.Ortak ses çıkaramıyor.Türkiye'ye karşı olanlar çaba harcıyor. 21.'ci yüzyılda kahraman yaratmaya gerek yok. Tüm bu teröre rağmen Türkiye ayrışma noktasına gelmemiştir.Türkiye hızlı uluslaşma süreci içindedir' ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, CHP'nin yeni bir Kürt açılımı hazırlığında olduğunu söyledi.

Thames Nehri'ne karşı yemek
Konferans sonrası, akşam yemeği için ünlü Thames Nehri'ne bakan Pasha Restoran'a davetli olan Kemal Kılıçdaroğlu ve Attila Kart burada da Londra'da yaşayan seçkin işadamlarıyla bir araya geldi. Yemek boyu davetlilerle konuşup, fotoğraf çektiren Kemal Kılıçdaroğlu ilk fırsatda Londra'ya tekrar gelmek istediğini söyledi.

Michael Jackson, dünyayı sallayan bir sanatçıydı
Popun efsanevi ismi Michael Jackson'un ölüm haberini Londra'da öğrenen Kılıçdaroğlu, sanatçının daha çok genç olduğunu söylerken, ' Hareketleriyle, eserleriyle gerçek bir dünya starıydı. Yeri doldurulamaz' dedi. Öte yandan, Londra'yla İstanbul ya da Ankara'yı karşılaştıran poitikacı kriz, Londra'ya teğet geçmiş ama bizi değil yorumunu yaptı.