Bana Kürt sanatçı demeyin

TRT'nin Kürtçe yayın yapan Kanalı TRT Şeş'te yaptığı programdan tartışmalı bir şekilde ayrılan Rojin, kendisine 'Kürt sanatçısı' denmesinden rahatsız olduğunu belirterek, “İnsanın adının önüne ırkının yazılması hoş bir şey değil” dedi.

K.Irak ajansına konuştu
Merkezi Irak'ın Erbil kentinde bulunan Kuzey Irak Kürt Yönetimi'ne yakınlığıyla bilinen Aknews adlı ajansa konuşan Rojin, özel hayatı ve TRT 6'dan ayrılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Birilerine şarkı yapmak sanatçılık değildir''
Rojin, Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'ten ayrılmasıyla ilgili, “Sanat ve sanatçı bağımsız olmalıdır. Kimsenin hegemonyasında olmamalı. Farklı grupların hegemonyası altında olan insanlar kendilerine sanatçıyım diyemez. Birilerinin güdümünde, birileri ne derse öyle yapmak, birilerine şarkı yapmak, sanatçılık değildir” dedi.

'Sanatçı sanatçıdır, yazar yazardır''
Rojin, 'Kürt sanatçı' sözünden rahatsız olduğunu belirterek, “Sanatçı, sanatçıdır. Yazar, yazardır. Mehmed Uzun'a 'Kürt yazar' demek ona hakarettir. Yakışmıyor. Orhan Pamuk'a kimse 'Türk yazar' demiyor. İnsanın adının önüne ırkının yazılması hoş bir şey değil. Adımın Rojin olmasından Kürt olduğum anlaşılıyor” dedi.

Türkçe dışındaki dillerde şarkı söylenmesinden bazı kesimlerin rahatsız olduğunu kaydeden Rojin, “Katıldığım yarışmadan sonra, 'Ne Mutlu Türküm Diyene' diye bağıranlar oldu. Böyle şeylere prim vermedik. Ne milliyetçilik, ne cinsiyetçilik, çok dilli, çok kültürlülük babında bir şeyler yapmaya çalıştık” diye konuştu.

'Rahibe terasa değilim''
Özel hayatı ile ilgili de konuşan Rojin, sevgilisinin olmadığını söyleyerek, “Keşke olsaydı. Ben Rahibe Teresa değilim ki. Herhalde erkekler benden korkuyor. Beni çok güçlü görüyorlar, ben 'benden korkmayın' falan mı diyeyim? Olmasını isterdim ama yok. Teklif edenler var, ama ölçülerim olduğu için yok. Ölçülerim olmazsa tabi karşımda bir sürü insan var” dedi