İran'da SESSİZ protesto

Başkent Tahran'ın dört bir yanından Hefto-Tir Meydanına gelen göstericilerin İnkılab Meydanı'nda sona eren yürüyüşleri saatlerce sürdü.

Gösteriye katılanlar, cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musevi'nin posterleri ile seçim kampanyasında kullanılan yeşil renkli kurdele ve flamalar taşıdı.

Toplu halde zafer işareti yaparak yürüyen protestocuların çoğunluğunu üniversite öğrencileri oluşturdu.

Sessiz protesto olması nedeniyle hiçbir sloganın atılmadığı gösteride, "Benim oyum nerede", "Seçimler yenilensin", "Adaletin uygulanmasını istiyoruz", "Sessizliğimiz haykırışımızdır" yazılı dövizler taşındı.

Önceden ilan edilmemesine ve izinsiz olmasına rağmen yürüyüşe katılımın yoğun olduğu ve polise rastlanmaması dikkati çekti.

Gösteri ve yürüyüş kanununa göre, kamu malına zarar verilmediği ve halkın güvenliği tehdit edilmediği sürece izinsiz de olsa halkın gösteri yapmasına polisin müdahalede bulunulma yetkisinin olmadığı belirtildi.

Yürüyüşte hiçbir gerginliğin yaşanmamasında dini lider Ayetullah Ali Hamaney ve Musevi başta olmak üzere yetkililerin, "şiddetten kaçınılması" yönündeki çağrıları etkili oldu.

Musevi'nin seçim bürosundan yapılan açıklamada, yasal ve barışçıl yollarla itirazların süreceği ve yarın da büyük bir gösteri yapılacağı belirtildi.