Ergenekon hakimi davadan çekildi

"Haberal'ı da tahliye edecek" söylentileri rahatsız etti
Ergenekon davası şüphelisi, emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un tahliyesine karar veren İstanbul 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Necat Ede, "Baskı altındayım" diyerek davadan çekildi. Hakim Ede, Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'ın tutukluluğuna yapılan itiraz öncesinde, bazı gazete ve internet sitelerinde, "Tolon'u tahliye eden hakim Haberal'ı da tahliye edecek" şeklinde çıkan haberlerin ardından "baskı" altında olduğunu söyleyip Ergenekon kapsamında kendisine görev verilmemesini istemişti. Bu haberler üzerine Adalet Bakanlığı'nın hakkında soruşturma başlattığı Ede, üzerindeki baskının bazı medya organlarında çıkan haberlerle sınırlı olmadığını, kurumsal olarak da ciddi baskı altında olduğunu öne sürdü. 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Ede'nin çekilme talebini kabul etti.

Soruşturma açıldı
Hurşit Tolon'a tahliye kararının altında imzası bulunan İstanbul 12'nci Ağır Ceza Hakimi Necat Ede'yi Ergenekon soruşturmasından çekilmeye iten süreç, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın tutukluluğuna yapılan itirazların öncesinde ve devamında bazı gazete, televizyon ve internet sitelerinde çıkan haberlerle hızlandı. Aktifhaber adlı internet sitesinden başlayan ve Samanyoluhaber, Zaman ve Taraf gazetelerinde yer alan haberlerde, "Prof. Haberal'la ilgili yapılan tahliye talebinin Tolun'u tahliye eden hakim Necat Ede tarafından değerlendirileceği ve tahliye kararı çıkacağı" savunuldu. Bu haberlerde Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'a ait olduğu öne sürülen ses kasetlerine de atıfta bulunulup, "12'nci ve 14'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri bizden" şeklindeki sözlerine vurgu yapıldı. Prof. Haberal'ın avukatları 8 Haziran'da nöbetçi olan 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebinde bulundu. Aynı gün basında çıkan haberleri ihbar kabul eden Adalet Bakanlığı müfettişleri, hakim Necat Ede hakkında soruşturma başlattı. Bunun üzerine Ede, 4 sayfalık bir dilekçe yazarak Ergenekon

Tarafsızım ama..
Ede, 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne hitaben yazdığı dilekçede, hakimlerin verdiği kararların eleştiriye açık olduğunu, iyi niyetle yapılan objektif eleştirilerin, hukuki sürecin ve hukuk devletinin yerleşmesine katkı yapacağını belirterek, bu tür eleştiriler ve basında yer alan haberlerin tek başına herhangi bir hakimin davadan çekilmesini gerektirecek nedenler olmadığını söyledi. Dilekçesinde, kurumsal olarak baskı altına alındığına vurgu yapan Necat Ede, bu durumda alınacak kararların objektif olmayacağını ifade etti. Tarafsızlığı konusunda tereddütü olmadığını kaydeden Hakim Ede, kamuoyuna mal olmuş bir davada, yargılanan kişilerin de yargının yansız ve adil olduğuna inanması gerektiğini söyledi.

CMK, Madde 30/2
Ede'nin Ergenekon davasından çekilme talebi, CMK'nın 30/2 maddesi gereğince (Hákim, tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebepler ileri sürerek çekindiğinde, merci çekinmenin uygun olup olmadığına karar verir. Çekinmenin uygun bulunması halinde, davaya bakmakla bir başka hákim veya mahkeme görevlendirilir) çekilme şartları oluştuğu gerekçesi ile kabul edildi.

AİHM'den örnek verdi
"Yargılanan kişilerin yargının yansız ve adil olduğuna inanması gerekir" diyen Hakim Necat Ede, dilekçesinde şunları söyledi: "AHİM'in bir kısım kararlarında geçtiği gibi, mahkemenin adil bir yargılama yapmış olsa bile, yargılamanın toplum üzerine kimi ters tepkilere neden olması durumunda davadan çekilme koşulları oluşabilir. Aynı terör örgütüne ilgili baktığım başka kararlara dair baskı unsuru oluşturabilecek somut olguyu, gizli yürütülen bir soruşturmaya ilişkin TCK'nın 285'inci maddesine muhalefet etme suçunun unsurları da oluşabilir. Somut olarak buna ilişkin belgeleri sunma imkanımız da yoktur. Bu gerekçelerle CMK 30'uncu maddesi gereği Ergenekon terör örgütü faaliyeti kapsamında yürütülen soruşturmalara karar veremeyeceğim için davadan çekilmem gerektiği kanaati oluşmuştur."

Tolon paşayı tahliye etmişti
Silivri Cezaevi'nde tutukluyken rahatsızlanarak GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne kaldırılan Birinci Ordu eski komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatları, tutuklamaya neden olan belgenin gizli olmadığını, uzun süredir internet ortamında yayınlandığını öne sürerek tahliye talebinde bulunmuştu. Nöbetçi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Necat Ede, çeşitli basın kuruluşlarınca haber yapılan belgenin fotokopisinin Hurşit Tolon'da bulunmasının tek başına delil niteliği taşımayacağına hükmetmişti. Telefon görüşmelerinin de örgütle bağını gösterecek unsur içermediğini, örgütün yaptığı iddia edilen eylemlerle Tolon arasında bağ kurulamadığına karar vermişti. Ede "kuvvetli suç şüphesinin ortadan kalkması" nedeniyle 6 Şubat'ta Tolon'un tahliyesine karar vermişti
davasından çekilmek istediğini belirtti.