The Times gazetesi, K. Irak petrolü için PKK ile görüşüldüğünü öne sürdü...

The Times gazetesi, Kuzey Irak petrolüne ilişkin bir yorumda "Türkiye ile Kürt ayrılıkçı PKK arasında görüşmeler yapılıyor. Eğer görüşmeler başarılı olursa, tarihte ilk defa petrol bir çatışmaya son vermiş olacak" iddiasında bulundu.

Petrol Kürt Bölgesine barış getirebilir mi?
The Times'in editörlerinden David Wighton imzası ile yayımlanan "Petrol Kürt Bölgesine Barış Getirebilir mi?" başlıklı yorumda "İran'ın batısında ve Türkiye'nin güneydoğusunda dünyanın en yeni petrol devleti"nin bulunduğu belirtilerek Kuzey Irak'ta birkaç büyük petrol ve gaz alanının ortaya çıkarılmasının ardından Batılı petrol şirketlerinin bölgeye girmek için kapıştığı kaydedildi.

Bu çerçeve yapılan yatırımlara işaret eden gazete, bu yatırımların ise, Bağdat'ın, bölgesel Kürt hükümetinin "federal onay" olmadan lisans verme hakkının bulunmadığı yolundaki uyarıları tekrarlamasına rağmen yapıldığına dikkat çekti. Yorumda söyle devam edildi:

Kürtlerden güvence alındı mı?
"Bunun izahı, Türkiye'nin, Kürt bölgesel hükümetinin, Irak topraklarının altından petrol çıkarılmasına tartışılmaz bir tapu sağladığı yönünde güvence verdiği olabilir" diyen gazete, Çukurova grubuna bağlı Genel Enerji'nin, İngiliz Heritage petrol şirketince 1.5 milyar sterline alınmayı kabul ettiğini anımsatarak, "Türkiye'nin en büyük özel şirketi, böyle bir şeyi, Ankara ve Erbil'deki Kürt politikacılarından güvence almadan yapması beklenemezdi" diye yazdı.

Yorumda şu iddiaya yer verildi:
"Türkiye ile, 25 yıldır ülkenin doğusunda silahlı bir ayaklanmayı yürüten Kürt ayrılıkçı PKK
arasında görüşmeler yapılıyor. Eğer görüşmeler başarılı olursa, tarihte ilk defa petrol, bir çatışmaya son vermiş olacak."