Erdoğan - Başbuğ MGK öncesi kritik zirve

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ kritik zirve için Başbakanlık'ta bir araya geldi. MGK'dan bir gün önce yapılan kritik zirve 1.5 saat sürdü.

Başbuğ ASKERE SİVİL YARGI YOLUNU AÇAN düzenlemeyi sordu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u kabul etti. MGK öncesi gerçekleşen bu olağandışı görüşmede neler konuşulacağı merak ediliyordu.

Kamuoyu haftaya sıcak bir tartışmayla girdi. Darbecilere sivil yargı yolunu açan düzenleme AK Parti ile CHP'yi karşı karşıya getirdi. İrtica eylem planı tartışmaları tüm hararetini korurken, gece yarısı çıkan düzenleme gündemin ilk sırasına yerleşti. İşte Org. Başbuğ da bugün Erdoğan'dan bu konuyla ilgili bilgi istedi.

Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin'in köşesini bugün bu konuya ayırdı. DARBE de dahil ağır cezalık suçları işleyen askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili düzenlemede kafa karıştıran açıklamalar yapıldı.

Detayları öğrenince zekice bir sözcük değişikliğiyle ulaşılan sonuç için muhalefetin neden "Habersizdik" dediğini anlamakta güçlük var.

"HALİ DAHİL" yerine "HALİNDE"
"Neden mi" sorusu için önce, tartışma CMK'nın 250'inci maddesindeki, "Savaş ve sıkıyönetim hali dahil askeri mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklıdır" ibaresinden, "HALİ DAHİL" yerine "HALİNDE" sözcüğünün konmasından kaynaklandığını anımsatalım.

Türkçe düzeltmesi değil
Yolsuzluğa Karşı Devletler Topluluğu'na Türkiye de üye. Topluluk 30 Haziran'da yeni raporunu yayınlayacak ve Türkiye de bu tarihe kadar yükümlülüklerini yerine getirme sözü verdi.

Uzlaşmaya varıldı
Bunu sağlayacak yasa tasarısı için Adalet Bakanı Sadullah Ergin, öğlen CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay'la görüştü, "9'uncu maddeyi çıkarın, tamam. Üzerinde konuşmayız dahi" denmesi üzerine uzlaşmaya varıldı.

Akşam 20.30'da ise Ergin yeniden Okay ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır görüşüp, "Önergelerimiz var" dedi.

Önergeler sorulunca Ergin, "İlkiyle, siviller sivil yargıya, askerler askeri yargıya gidecek; askerin de mutabakatı var" dedi.

Askerin madde ile ilgili bilgisi yok
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bazı mahkumiyet kararları nedeniyle TSK bu konudaki olumlu görüşünü birkaç ay önce iletmişti.

Ergin, sonra 2'nci önergeyi okudu; askerin mutabakatından söz etmedi; çünkü bırakın mutabakatı, askerin maddeden bilgisi dahi yoktu.

Bize Türkçe düzenlemesi dendi
Muhalefet bu noktayı sormayınca Ergin de açmadı; ancak Okay'ın, "Bize, madde ile Türkçe düzenlemesi yapılıyor dendi" sözlerinin kaynağını bulmak pek mümkün değil; çünkü bakanın böyle bir sözü olmadı.

Ergin'in, bu sözü söylediğini kabul etsek dahi, Okay gibi bir hukukçunun, gerekçeyi gösterip, "Burada Dursun Çiçek adı yazmıyor" demesini anlamak da mümkün değil; çünkü 10 satırlık gerekçenin son 4 satırındaki, "Asker kişilerin BARIŞ zamanında ağır cezalık suç işlemesi halinde, ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaları için bu önerge verilmiştir" ifade açık değil mi?

Kritik görüşme sona erdi
Başbakanlık Merkez Bina'da sürpriz bir isim daha vardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşmesi sona erdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Başbakanlık Merkez Bina'daydı. Görüşme 1 saat 35 dakika sürdü.

Başbuğ'u, Başbakanlık merdivenlerinin başında, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan uğurladı.